hússprint

A bajok a rántott húsnál kezdődtek.  Amit hetente kétszer, de legalább egyszer kötelező volt előállítani, mert alapmű, a legjobban vágyott. Elkészülési ideje mindenestől legalább 2 óra, mivel a recept így kezdődik: szeletelj fel 2 -2,5 kg csirkemellet egyforma vastagságúra, áztasd be fokhagymás tejbe (Anyum mindig így csinálja!), majd jöhet a panírozás. Mellé krumpli, rizs, valami majonézes, és a savanyúság.

Az első időkben még vidáman állt neki, mondván, ha ezt szereti, hát legyen. És boldogan rohant a boltba és cipelte a súlyos táskákat haza - mindent az újdonsült családért, szeretnek, befogadtak, ennyit igazán. Akkor is, ha későn ér haza, a tenisz meg a póker tényleg ráfér hetente háromszor-négyszer, annyit dolgozik szegény ember, mi ahhoz képest az ő munkája, aki egy kényelmes légkondis irodában szervezi az utazásokat egész nap. Semmi.

Volt Feleség szinte sohasem csinált – panaszkodott az Árván Maradt Férfi, miközben falta az aranybarnára sütött szeleteket, félretéve a legfinomabbnak látszó falatot a végére, neki pedig szinte könnybe lábadt a szeme, hogy ugyan milyen lehetett az a nő, aki ezt a csodálatos embert itt hagyja, a 2 gyerekkel szinte elszökve a hatalmas házból egy kicsi albérletbe. Kamasz fiai minden hétvégén csendben ropogtattak végeláthatatlan ideig, felfoghatatlan mennyiséget befogadva a gyomrukba, hogy aztán 3 óra múlva már megint a hűtőszekrény csapódását lehessen hallani az emésztéstől elcsendesült házban.

Az első közös nyaralás a bérelt házikóban jónak ígérkezett. Balaton, nap, pihenés, séták az esti holdfényben. Hosszas készülődés előzte meg új fürdőruhával, vízálló sminkkel, andalgásra alkalmas csodaszerkókkal. Lejön még két osztálytárs, legalább ellesznek a gyerekek – hangzott bíztatóan Férfi hangja, ő pedig számolta, hogy így akkor hatan leszünk, szuper.

Miután feltérképezte a falut, csalódva konstatálta, hogy a kisboltban nincsen rendszeresen friss hús  - irány tehát a közeli város, hipermarket (ahol aztán 8 nap alatt sikerült is elköltenie közel egy havi fizetését), mert Férfi előre leszögezte, hogy képtelenség ennyi embert étterembe vinni minden nap, ugyanmár. Ő amúgy is sajnálja a pénzt kajára, ő gyarapodni szeret - ennyit igazán megtehet, hogy bevásárol, ha már ő bérli a házat. (Persze, kiderült, hogy egy régi barátjáé, nem kért érte semmit.)

A 35 fokban több szatyornyi alapanyaggal (és üdítők, sör, chips, gyümölcsök, fagyi) kászálódott ki a kocsijából délelőttönként, a kert persze üres, mert mindenki a strandon - irány a 2 nm-es konyha. Ebédelni felrohantak, ő elégedetten nézte, milyen jó étvággyal esznek, milyen hálásak, igazán, majd a kiürült házban rendet rakott, kicsit napozott a kertben és nekiállt a vacsorának.

Este aztán forró ölelés, elismerés, hogy milyen rendes, hogy szeretik a fiai, ő milyen szerencsés, és mennyire boldog.  És pár nap múlva az összes gyerek elmegy egy szervezett túrára, lesz egy egész napjuk csak kettesben. Legyen csinos, szexi és ellenállhatatlan, de ne vegyen fel rövid ruhát, mert kicsit azért vastagok a lábai. És bár ő így szereti, a nadrág jobban áll, imádja a fenekét.

Várta a napot, mint a Messiást, hogy reggel ágyba kapja a kávét és a konyha közelébe sem megy, a rengeteg szendvicset már előző este elkészítette fasírozottal, mert azt imádják.

Délelőtt strandolás egy eldugott szabadstrandon (hogy ne zavarjanak minket), délután hajókázás a túlpartra (engedd ki a hajad, nem tetszik, ha copfban van, nem érdekel a szél), teraszos étterem (ne kérjél valami drága kaját, ezek rablók), fotók a FB-ra (engem ne Tag-elj be, utálom). Este földet seprő kimonóban andalgás a parton, szerelmes szavak és bódottá.

Másnap aztán jött a kérés két puszi között: nem csinálnál rántott húst vacsorára? Ő pedig lelkileg feltöltődve repült, szeletelt, áztatott, forgatott a felforrósodott mini konyhában, mindene izzadt, mire elkészült a lavórnyi adag, de úgy érezte, semmi ez ahhoz képest, ami szeretet és hála érkezik cserébe az embertől. És nem igaz, amit a barátnők és család kollektíve állítanak, hogy csak új személyzetet keresett maga mellé és valakit, aki eltartja a családot, mert alapvetően egy sóher, lusta, öntelt és önző, aki nem hogy nem szereti, mellette csapodár is, ott flörtöl, ahol tud.  

Az első és utolsó lázadása akkor volt, amikor úgy döntött, nem főz aznap. Mégiscsak nyaral, jó lenne kicsit barnábbnak lenni, feküdni egy matracon a Balaton tetején és örülni az életnek. Így aztán mindenki megdöbbenésére délelőtt ő is levonult a partra. Legalább rántott húst hozhattál volna le, az hidegen is jó – morgott a Férfi, miután ráébredt, hogy eltökélten fekszik az ebédidő közeledtével is a pléden, semmi hajlandóságot nem mutatva a hazainduláshoz.
Férfi arca a fiúk minden egyes kívánságánál megnyúlt (ennék egy lángost; kolbászt; jégkását, dinnyét) és szemrehányással nézett rá, miközben a degesz pénztárcájában turkált.
Vacsora sem lesz? – kérdezte vibráló remegéssel a hangjában. Ma nincs kedvem a tűzmeleg konyhához – bújt oda hozzá, – majd eszünk valamit a strandon.  A Férfi elfordult, még a nyaka is vörös volt a dühtől.

Délután aztán megérkezett a Csokibarna Nő, csillogva a napolajtól. Integetve közeledett, majd zavartalanul letelepedett és csacsogni kezdett Férfival. Hallgatták fél órán át az előző napi hódításait, a fiúk elismerően morogtak. Majd elvonult, jelentőségteljes szempárbaj után.

Ki volt ez? kérdésére annyit vetett oda, hogy régi ismerősöm, majd felpattant és elsétált, iszom egy sört.
A partról jól látszott, ahogy a két távoli lépcsőtől indulva, kisebb megtévesztő kacskaringók után hol találkoznak és fonódnak össze a zsúfolt vízben.

Ekkor felkelt, felment a házba. Csomagolt, bőgött, indult.
A hosszú üzenetre, amely végén ott volt a szemrehányó kérdés, és ők hogy fognak hazajönni (mert persze az ő kocsijával mentek, az jóval kevesebbet fogyaszt), kiválasztott egy vonatos matricát, mellé egy kacsintós smile-t. Aztán, rövid válogatás után egy felfelé tartott középső ujjat.

***

Az új nő szexibb, gazdagabb és még szerelmesebb.  Utóbbi teljesen bizonyos, mivel a barátoknak  rendezett „bemutatkozó” partin 22 emberre rántott húst csinálni miniben, hosszú körmökkel, platform szandálban, tényleg komoly érzelmek és elkötelezettség kell.
Legyen vele boldog. Majd felébred.